Současnost a budoucnost angažmá EU a dalších mezinárodních aktérů v rámci konfliktů na jižním Kavkaze, se zaměřením na Gruzii

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BECHNÁ Zinaida URBANOVSKÁ Jana COUFALOVÁ Lucie ŽÍDEK Libor JIRUŠEK Martin VLČEK Tomáš KUCHYŇKOVÁ Petra ILAVSKÁ Adriana

Rok publikování 2022
Druh Účelové publikace
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Přiložené soubory
Popis Policy paper představuje jeden z výstupů projektu Jižní Kavkaz v průsečíku zájmů, který byl realizován v letech 2021-2022 (projekt aplikovaného výzkumu). Text se zaměřuje na otázku příležitostí, ale také existujících limitů působení mezinárodních institucí/organizací (především EU, ale také Ruské federace, Turecka, Číny a dalších) ve vztahu ke Gruzii a jejím separatistickým oblastem. Na zmíněnou problematiku se studie zaměřuje primárně z politicko-bezpečnostního hlediska, opomenuty ale nejsou ani některé důležité ekonomické aspekty, a to především z důvodu multidimenzionálního působení aktérů v oblasti. Vzhledem k členství České republiky jak v EU, tak v NATO a dalších mezinárodních organizacích a také vzhledem k předsednictví ČR v Radě Evropské unie (druhá polovina roku 2022) si práce v závěru klade za cíl také formulovat určitá doporučení pro českou zahraniční a bezpečnostní politiku ve vztahu k příslušné oblasti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.