Problematika konfliktů na jižním Kavkaze a implikace pro českou zahraniční politiku : případ Náhorního Karabachu a arménsko-ázerbájdžánského konfliktu

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KŘÍŽ Zdeněk BECHNÁ Zinaida JIRUŠEK Martin VLČEK Tomáš COUFALOVÁ Lucie ŽÍDEK Libor KUCHYŇKOVÁ Petra ILAVSKÁ Adriana

Rok publikování 2022
Druh Účelové publikace
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Přiložené soubory
Popis Policy paper je jedním z výstupů projektu Jižní Kavkaz v průsečíku zájmů, který byl realizován v letech 2021-2022. Text mapuje stav v regionu po konfliktu z roku 2020, a to z hlediska role vnějších aktérů, se zaměřením jednak na angažmá spolupředsedů Minské skupiny OBSE (především Ruska a částečně též USA a Francie), dále Turecka a následně též angažmá některých aktérů stojících mimo Minskou skupinu OBSE (především Írán a Izrael). Vedle toho je pozornost věnována také potenciální roli dalších mezinárodních organizací, především EU. V závěru si text klade za cíl též vygenerovat doporučení pro českou zahraniční politiku a na otázku, zda by měla ČR (potažmo EU, vzhledem k českému členství i předsednictví v Radě EU v roce 2022) pokračovat v tzv. politice ekvidistance.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.