Je soudní rozhodnutí (české i unijní) obecně závazné a má povahu pramene práva?

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SEHNÁLEK David

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference IN VARIETATE CONCORDIA soubor vědeckých statí k poctě prof. Vladimíra Týče
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Klíčová slova Judicial decisions; decisions of the CJEU; precedent; source of law; persuasiveness of a judgment; binding nature of a judgment.
Přiložené soubory
Popis Příspěvek je zaměřen na problematiku podstaty a účinku soudních rozhodnutí. Zkoumána je zvlášť povaha rozsudků tuzemských soudů a rozsudků Soudního dvora EU. Konkrétně je řešena otázka jejich závaznosti a dále to, zda je lze považovat za pramen české a unijního práva. Diskutován a zpochybňován je v tuzemské odborné literatuře aktuálně převažující názor, který rozhodnutím vrcholných soudů obecně přisuzuje závaznou povahu a zároveň je považuje za pramen práva srovnatelný s precedenty, jak je zná anglické a americké právo. V příspěvku se dále upozorňuje na fakt, že podobnost mezi povahou rozsudků českých soudů a Soudního dvora EU je pouze zdánlivá, každý má v tuzemském právním prostředí odlišnou povahu a účinky. Závěrem příspěvku je, zjednodušeně řečeno, že rozsudky tuzemských soudů obecně nelze považovat za pramen práva, že neobsahují nové právní normy, a konečně, že je v nich obsažen jen prostý změnitelný výklad právních norem vytvořených normotvorným orgánem.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.