Correction Elements in Case of Czech Local Charges

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Korekční prvky českých místních poplatků
Autoři

RADVAN Michal

Rok publikování 2018
Druh Článek ve sborníku
Konference The challenges of local government financing in the light of European Union regional policy: (Conference Proceedings)
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access sborníku
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9087-2018
Klíčová slova Tax; Tax Law; Charge; Structural Component; Correction Element
Přiložené soubory
Popis Příspěvek se zabývá korekčními prvky českých místních poplatků. Cílem příspěvku je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že stávající regulace je v dané oblasti lehce aplikovatelná jak poplatníky, tak správci daně. Po provedení kritické analýzy korekčních prvků místních poplatků a správy daní spojené s těmito prvky a po syntéze získaných poznatků byla hypotéza zamítnuta. Je nezbytné připravit zcela nový zákon o místních poplatcích, který by respektoval principy moderní normotvorby. Nový zákon by měl důsledně rozdělovat mezi jednotlivými konstrukčními prvky. Struktura právní regulace jednotlivých poplatků by měla být co možná nejvíce stejnorodá: poplatník - objekt zpoplatnění - osvobození (jako jediný korekční prvek) - základ poplatku - sazba poplatku - další nezbytná speciální ustanovení. Pouze základní parametry by měly být stanoveny zákonem tak, aby obce získaly co nejširší kompetence ke specifikaci. Hmotněprávní regulace by měla být následována procesní, avšak pouze zvláštní ustanovení k obecnému právnímu předpisu, tj. k daňovému řádu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.