Leadership jako terapeutický proces: Role pracovního spojenectví ve vztahu mezi transformačním přístupem, efektivitou leadera a pracovní spokojeností

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PROCHÁZKA Jakub VACULÍK Martin

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Work and Organizational Psychology 2016
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www Sborník ke stažení
Obor Psychologie
Klíčová slova Transformational leadership; working alliance; leader effectiveness; job satisfaction
Popis Tato pilotní studie přenáší psychoterapeutický konstrukt pracovního spojenectví (working alliance) do prostředí psychologie práce a organizace. Pracovní spojenectví je termín vztahující se k síle a kvalitě vztahu mezi terapeutem klientem a považuje se za jeden z klíčových faktorů efektivity psychoterapie. Studie ověřuje předpoklad, že pracovní spojenectví vzniká i ve vztahu mezi leaderem a následovníkem a to díky transformačnímu leadershipu. Respondenty výzkumu bylo 159 vysokoškolských studentů majících pracovní zkušenost, kteří se vyjadřovali k práci pro své současné nebo minulé nadřízené. Respondenti vyplnili Dotazník přístupu k vedení lidí (CLQ) k posouzení míry transformačního přístupu nadřízeného a dále pak upravený Dotazník pracovního spojenectví (WAI-SR), Škálu obecné pracovní spokojenosti (škála dotazníku JDS) a Škálu vnímané efektivity leadera. Výsledky ukázaly silný vztah mezi transformačním leadershipem a pracovním spojenectvím a silný vztah mezi pracovním spojenectvím a pracovní spokojeností následovníka i vnímanou efektivitou leadera. Dále se ukázal silný vztah mezi transformačním leadershipem a vnímanou efektivitou leadera a středně silný vztah mezi transformačním leadershipem a pracovní spokojeností následovníka. Oba tyto vztahy jsou silně mediovány pracovním spojenectvím. Studie reaguje na nedávné články vybízející k hledání nových mechanismů působení transformačního leadershipu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.