A Family Business as a Space for Intergenerational Learning Interactions

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Rodinná firma prostor pro mezigenerační interakce
Autoři

KAMANOVÁ Lenka PEVNÁ Kateřina RABUŠICOVÁ Milada

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia paedagogica
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF
Doi http://dx.doi.org/10.5817/SP2016-2-4
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Family business; organizational culture; workplace learning; intergenerational learning; learning interactions
Popis S rozvojem konceptu celoživotního a všeživotního učení se dlouhodobě otevírá prostor pro zkoumání procesů učení mimo oficiální vzdělávací instituce, kde probíhá zejména formální vzdělávání. Prostředí, v němž dochází k intenzivnímu informálnímu a neformálnímu učení dospělých, tvoří mimo jiné podniky. Jako atraktivní výzkumné téma v kontextu mezigeneračního učení a v souladu s konceptem workplace learning (Evans, 2006, Novotný, 2009) se ukazuje specifické prostředí rodinných firem. Právě rodinná firma je totiž místem, kde je mezigenerační učení nutnou a žádanou součástí chodu (fungování) podniku (firmy). Dokonce bychom mohli spekulovat o jisté závislosti úspěchu rodinného podnikání na mezigeneračním učení mezi pracovníky – členy rodiny. V tomto smyslu však rodinným firmám dosud nebyla v tuzemsku z andragogického pohledu věnována výzkumná pozornost. Z našeho výzkumného šetření zde prezentujeme zjištění o mezigeneračních učebních interakcích v rodinném podniku, o tom, co vede k jejich vzniku, jaká je jejich podoba a co je jejich obsahem. Výsledky uvádíme do vztahu s kulturou organizace, tedy rodinné firmy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.