Služby ve venkovských regionech Česka – kvantitativní hodnocení změn v uplynulém transformačním období (příspěvek ke studiu venkova)

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SZCZYRBA Zdeněk FIEDOR David KUNC Josef

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference XVI. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-6257-2013-26
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-6257-2013-26
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova services; countryside; analysis of changes
Popis V příspěvku se autoři věnují problematice služeb obyvatelstvu v modelových venkovských regionech česko-moravského pohraničí. Hodnoceny byly vybrané služby (školství, zdravotnictví a maloobchod), a to z pohledu dynamiky změn v průběhu transformačního období po roce 1989. Až na nepatrné výjimky byl vývoj v uplynulých více než dvaceti letech ve znamení mírného zvyšování dostupnosti služeb venkovskému obyvatelstvu. Nepotvrdila se tak hypotéza o snižování dostupnosti služeb na venkově, ačkoliv je třeba vzít v úvahu, že jde o hodnocení na úrovni absolutních čísel ne zcela postihujících kvalitu nabízených služeb. Základem pro hodnocení byl terénní výzkum, během něhož byly zjišťovány rovněž údaje o vybavenosti venkovských obci na konci 80. let minulého století. Článek je příspěvkem k diskusi o současném postavení českého venkova v kontrastu sílící globalizace a prohlubujících se sociálních a ekonomických rozdílů v prostoru.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.