Lesně-polní krajina mírně chladné pahorkatiny (Českomoravská vrchovina v okolí Nového Města na Moravě)

Warning

This publication doesn't include Faculty of Economics and Administration. It includes Faculty of Education. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Field landscape of moderately cold hilly land with forests (Českomoravská vrchovina Highland in the surroundings of Nové Město na Moravě)
Authors

KOLEJKA Jaromír LIPSKÝ Zdeněk SUKUP Karel

Year of publication 2010
MU Faculty or unit

Faculty of Education

Description Krajina v okolí Nového Města na Moravě, v severní části Českomoravské vrchoviny představuje mozaiku drobných lesních a lučních ploch, orné půdy a zástavby většinou malých koncentrovaných vesnic. V období socialistického zemědělství vznikly i v této členité krajině v nadmořské výšce 600-750 m n. m. a s méně úrodnými hnědými půdami rozsáhlé bloky orné půdy (v severozápadní a východní části snímku), z nichž některé se nyní zatravňují a využívají k pastevnímu chovu dobytka. Celkově ale členitý reliéf vrchoviny nedovolil vznik tak velkých polních bloků jako v nížinách. V okolí Radňovic (koncentrická ves ve střední části snímku) se velmi dobře zachovaly zbytky původní parcelace pozemků a středověké plužiny.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.