Lučně-polně-sídelní krajina teplé pahorkatina (postindustriální krajina u Zbýšova)

Warning

This publication doesn't include Faculty of Economics and Administration. It includes Faculty of Education. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Residential landscape of warm hilly land with grasslands and fields (post-industrial landscape at Zbýšov near Brno)
Authors

KOLEJKA Jaromír LIPSKÝ Zdeněk SUKUP Karel

Year of publication 2010
MU Faculty or unit

Faculty of Education

Description Město Zbýšov v jižní části Boskovické brázdy je ukázkou sídla, které vyrostlo a dlouho prosperovalo z těžby černého uhlí v Rosicko-Oslavanské pánvi. Původně malá obec byla rozšířena o bloky dělnických domků a v poválečném období i o sídliště činžovních domů na dohled od hlubinných dolů, umístěných severovýchodně a jižně od obce. Kolem dolů vyrostly nezbytné těžební a doprovodné obslužné objekty, později haldy hlušiny. Oba hlubinné doly byly vlečkami napojeny na hlavní železniční trať severně v údolí Bobravy u Rosic. V 80. letech 20. století byla těžba uhlí utlumena. Železniční vlečky zarostly, haldy zarůstají náletem bylinné, keřové a stromové lesní vegetace. Krajina tak opět nabývá dominantní zemědělské a sídelní funkce v zázemí brněnské sídelní a průmyslové aglomerace.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.