Potenciály klastrovatelnosti odvětví

Logo poskytovatele
Autoři

HÁLEK Ivan ŠKAPA Radoslav SMUTNÝ Petr ŠVANDOVÁ Eva ŽÁK Jan KAŠPAROVÁ Klára PALATOVÁ Dagmar KRAJČOVIČOVÁ Ivana JANČA Boris

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Vyvojové tendence podniků (Svazek II.)
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova klastr; potenciál klastrovatelnosti; aglomerace; průmyslové komplexy; sociální sítě; expertní identifikace odvětví.
Popis Předložená výzkumná zpráva I.dílčího úkolu shrnuje úsilí autorského kolektivu o vymezení poslání a zaměření výzkumu v oblasti klastrů, které se v průběhu řešení měnilo. Dále ve vymezení adresáta výstupů a konečně v orientaci ve velké zdrojové literatuře dosavadních přístupů k této aktuální problematice. Před autory byla vážně postavena otázka, zda se vydat cestou pohledu a zájmů státních orgánů a regionálních struktur, nebo nezávislého vědeckého poznání, odhalujícího skutečné zdroje a připravenost podniků v území ke spolupráci iniciovanou přirozeně založenými tržními podmínkami. Kolektiv řešitelů zvolil druhou variantu. Výzkumná zpráva má vzhledem k celkovému řešení (výzkumná zpráva II.dílčího úkolu a hlavního úkolu) analytický charakter. Obsahuje teoretický základ pro orientaci ve složité problematice klastrů. Je v ní učiněn pokus o vymezení základních pojmů a výběr teoretických přístupů k posuzování potenciálů klastrovatelnosti na úrovni podniků a podnikových sítí. Je proveden přehled teoretických konceptů klastrů. V závěru je položen základ pro práci s indikátory, kterými je nezbytné posuzovat potenciály klastrovatelnosti v širších podmínkách rozvoje odvětví v regionech. Závěry, ke kterým dospěl výzkumný tým jsou přeneseny do výzkumné zprávy hlavního úkolu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.