Civil Society Trajectories in CEE : Post-Communist ‘Weakness’ or Differences in Difficult Times?

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Trajektorie občanské společnosti ve střední a východní Evropě : Postkomunistická „slabost“ nebo odlišnosti v těžkých časech?
Autoři

NAVRÁTIL Jiří KLUKNAVSKÁ Alena

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Politologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=875331
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PC2020-2-101
Klíčová slova civil society; Central and Eastern Europe; post-communism; anti-establishment; refugee crisis; pandemic
Přiložené soubory
Popis Tato studie propojuje předchozí debaty o kvalitách občanské společnosti v zemích střední a východní Evropy a jejích současných výzvách s cílem demonstrovat vnitřní diferenciaci debaty, ale také její přetrvávající neschopnost identifikovat a formulovat aktuální politická rizika. Článek kriticky reflektuje diskuse o předpokládané slabosti občanské společnosti a spojuje je s hlavními současnými výzvami postsocialistické občanské společnosti v posledním desetiletí - hlubokými politickými transformacemi poháněnými autoritářskými elitami, evropskou uprchlickou krizí v roce 2015 a současným koronavirovou pandemií. Zkoumáme trajektorie a charakteristiky občanských společností ve střední a východní Evropě ve vztahu k tomuto vývoji a tvrdíme, že namísto jediné homogenní občanské společnosti ve střední a východní Evropě formované společnou komunistickou minulostí jsou občanské společnosti v regionu do značné míry určovány různými národními politickými kontexty. Jednou z mála společných charakteristik, kterými se liší od svých starých demokratických protějšků, je jejich depolitizace, především z hlediska jejich selektivního přístupu k politickým otázkám a rizikům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.