Řízení, správa a realizace politiky trhu práce v ČR v poreformním období a principy veřejné administrativy

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁK Pavel

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Fórum sociální politiky
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www Č. 6/2019 - open access
Klíčová slova governance; labour market policy; public emplyoment services; public administration; public sector reforms
Přiložené soubory
Popis V tomto příspěvku prezentujeme klíčová zjištění z našich dvou po sobě jdoucích empirických šetření, ve kterých jsme se pokusili zjistit, „jaké faktory a jakým způsobem ovlivnily minulý a současný způsob řízení, správy a realizace politiky trhu práce v jednotlivých regionech ČR od poreformního období až po současnost (2011-2018) a které z principů veřejné administrativy, známé ze zahraničí, do ní byly reformou jejího administrativního článku (Veřejných služeb zaměstnanosti, VSZ) postupně zavedeny a jak se aktuálně projevují?“ K zodpovězení těchto dvou otázek jsme využili jednak rešerše zahraniční literatury a dále i široké škály kvantitativních i kvalitativních zdrojů (statistických dat, strategických a deklarativních dokumentů, expertních rozhovorů). Výsledná zjištění ukazují, že ve všech námi sledovaných oblastech řízení a správy VSZ a potažmo i politiky trhu práce ČR lze identifikovat některé z principů nového veřejného managementu a nového veřejného vládnutí, které známe ze zahraničí. VSZ se v ČR v současnosti vyznačují centralizovaným řízení, koordinací zabezpečnovanou prostřednictvím nově vzniklého centrálního orgánu (generálního ředitelství ÚP ČR) a zvýšenou kontrolou pracovníků, nákladů, poskytovaných nástrojů a opatření a jejich příjemců. Tvorba a realizace nástrojů a opatření politiky trhu práce v jednotlivých regionech ČR je významně ovlivňována malým důrazem centra na změny v oblasti modernizace VSZ a nemožností občanů participovat na tvorbě a realizaci politiky. V současném systému VSZ přetrvává předreformní trend spočívající v marketizaci služeb a v posilování partnerství mezi úřady a lokálními aktéry, které plní ve většině regionů pouze informační, neinovativní funkci.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.