Searching for Ideal Price Discrimination in the History of Opera: Lottery as a Way to Get a Consumer Surplus

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Hledání modelu dokonalé cenové diskriminace v dějinách opery: Loterie jako cesta k dosažení spotřebitelského přebytku
Autoři

SVOBODA František

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Musicologica Brunensia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.5817/MB2018-1-10
Klíčová slova price discrimination; consumer surplus; opera history
Popis Tento článek je věnován hypotetické, avšak velmi zajímavé formě mimořádně efektivní cenové diskriminace, jejíž počátek je spojen s rozvojem opery jako svébytné kulturní instituce. V první části jsou podrobně popsány historické počátky opery jako žánru i jako instituce, a souběžný vývoj dílčích cenově diskriminačních opatření, určených k získání maximální části spotřebitelského přebytku. Opera je patrně jedním z nejlepších příkladů obchodního modelu, založeného na cenové diskriminaci, neboť byla jako žánr vždy extrémně nákladná (na rozdíl od činohry) a proto se pro ni stalo efektivní uplatňování cenové diskriminace životně důležitou součástí jejího hospodaření. Druhá část článku je věnována teoretickému konceptu, který navazuje na jednotlivé metody cenové diskriminace v opeře uplatňované, a který - s využitím principu loterie - má potenciál získat plný přebytek spotřebitele.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.