Spatial consequences of biogas production and agricultural changes in the Czech Republic after EU accession: mutual symbiosis, coexistence or parasitism?

Název česky Prostorové souvislosti produkce bioplynu a proměn zemědělství České republiky po vstupu do EU: vzájemná symbióza, koexistence, či parazitismus?
Autoři

MARTINÁT Stanislav DVOŘÁK Petr FRANTÁL Bohumil KLUSÁČEK Petr KUNC Josef KULLA Marian MINTÁLOVÁ Tatiana NAVRÁTIL Josef VAN DEN HORST Dan

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Geographica
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova anaerobic digestion plants; agriculture; Czech Republic; spatial differentiation
Popis České republice široce diskutovaným tématem, které budí emoce na škále od souhlasu až po naprosté odmítání. Nicméně právě podpora z národních i evropských zdrojů je faktorem, který nejvýznamněji ovlivnil dynamický rozvoj tohoto sektoru v poslední dekádě. Bioplynové stanice jsou jednou z variant zařízení na výrobu obnovitelných zdrojů energie, která vedle solárních elektráren zaznamenala v posledních letech nejvýznamnější růst svých kapacit. Předkládaný příspěvek si klade za cíl nejprve analyzovat samotný fenomén bioplynových stanic, jeho legislativní, strategickou podporu, podpůrné fi nanční nástroje, jednotlivé typy stanic a dále analyzovat na základě dostupných statistických dat prostorové rozmístění jednoho z jejich typů, a to zemědělských bioplynových stanic. Na základě srovnání dat o bioplynu a dat o zemědělské výrobě jsou vyvozovány základní konsekvence mezi propady zemědělské výroby v regionech České republiky a nárůsty počtů a instalovaných výkonů zemědělských bioplynových stanic. Krátce je rovněž analyzována struktura osevních ploch a intenzita chovů hospodářských zvířat a jejich souvislosti s rozmístěním zemědělských bioplynových stanic.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.