LOCATION MATTERS! EXPLORING BROWNFIELDS REGENERATION IN A SPATIAL CONTEXT (A CASE STUDY OF THE SOUTH MORAVIAN REGION, CZECH REPUBLIC)

Název česky Na poloze záleží! Zkoumání regenerace brownfields v prostorovém kontextu
Autoři

FRANTÁL Bohumil KUNC Josef NOVÁKOVÁ Eva KLUSÁČEK Petr MARTINÁT Stanislav OSMAN Robert

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Moravian Geographical Reports
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova brownfields; development potential; success factors; spatial analysis; South Moravian Region; Czech Republic
Popis Článek se snaží odpovědět na otázku, které lokalizační a specifické faktory mají rozhodující vliv na úspěšnou regeneraci brownfields. S využitím dat za Jihomoravský kraj, autoři analyzují prostorovou a funkční distribuci brownfields, testují souvislost mezi rozvojovým potenciálem obcí a rozmístěním již regenerovaných brownfields a porovnávají strukturu a charakteristiky existujících a regenerovaných brownfields, aby identifikovali signifikantní katalyzátory a bariéry procesu regenerace. Výsledky ukazují, že regenerované brownfields se mnohem častěji nachází v obcích s vyšším rozvojovým potenciálem, který je reprezentován zejména mírou lokální podnikatelské aktivity, periférností (blízkostí k regionálními centru a napojením na hlavní silniční síť) a kvalitou lokální infrastruktury. Také se potvrdilo, že velikost brownfileds, jejich předchozí industriální využití a existence kontaminace nepředstavují rozhodující bariéry, pokud se nachází v atraktivní lokalitě a nemají komplikované vlastnické vztahy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.