Mediteránní studia

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Tento studijní program navazuje na stejnojmenný bakalářský program Mediteránní studia. Kromě toho je otevřen i těm z vás, kteří u přijímací zkoušky prokážou pokročilou znalost středomořského jazyka a středomořských literatur.

Prohloubíte si poznatky o literárním dědictví Středomoří. Budete sledovat, jak se projevoval literární a kulturní odkaz antiky v dalších obdobích především na evropském území Římské říše. Vaše znalosti se také rozšíří, zejména o arabskou literaturu a vlivy arabské kultury ve Středomoří. Lépe tak pochopíte kontinuitu mezi starověkem, raným středověkem a dalším vývojem regionu. Jako studenti literárního studia také poznáte nejvýznamnější literární teorie, které pak využijete při interpretaci konkrétních literárních textů.

Jako magisterští studenti budete mít možnost sami se rozhodnout, v jakých jazycích a literaturách se budete zdokonalovat. Buď si prohloubíte znalost již studovaných jazyků, nebo si nově zvolíte další středomořský jazyk (na výběr máte novořečtinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu a arabštinu).

V rámci studia máte možnost získat zkušenosti z mnoha univerzit Středomoří a také se zapojit do velmi činorodého studentského spolku.

Je studium programu pro vás?

  • Nespokojíte se s přehledovými jazykovými a literárními znalostmi o Středomoří?
  • Chcete jít až „na dřeň“ hlubších souvislostí?
  • Láká vás možnost poznat půvaby a taje arabské literatury a kultury?
  • Chcete literární dědictví Středomoří nejen poznat, ale také porozumět jeho nejrůznějším aspektům?
  • Vyhovuje vám individuální přístup?
  • Oceníte možnost získat vlastní zkušenosti v zahraničí, poznat spolužáky i mimo přednáškové místnosti a třeba si s nimi zahrát i divadlo?

Pokud jste odpověděli kladně, je studium programu Mediteránní studia pro vás.

„Mare nostrum, nostra res – Středomoří, náš svět v malém.“

Praxe

Praxe není povinnou součástí studia.

Chcete vědět víc?

Výuku novořečtiny a arabštiny zajišťuje Ústav klasických studií, výuka románských jazyků probíhá společně se studenty bakalářského programu na Ústavu románských jazyků a literatur.

Další informace ke studijnímu programu na na Facebooku ÚKS https://www.facebook.com/uksbrno/ a přímo na ÚKS http://classics.phil.muni.cz/o-nas/kontakt.

Uplatnění absolventů

Vaše možnosti uplatnění se odvíjí od konkrétního zaměření během studia. Vliv má především váš výběr jazyků a případná kombinace v rámci sdruženého studia, ale také vámi investované úsilí. V průběhu studia vás připravíme pro nejrůznější pozice, které vyžadují pokročilou znalost více cizích jazyků, kontextové chápání problémů, kultivovaný písemný a mluvený projev a práci s informacemi. Díky těmto dovednostem budete schopni pružně reagovat na změny struktury pracovního trhu.

Uplatníte se například v knihovnách, muzeích, kulturních nadacích nebo v informačních a vzdělávacích centrech. S ohledem na prakticky orientovanou jazykovou znalost najdete zaměstnání také v kulturně-zahraničních odborech v různých složkách administrativy, v mezinárodních firmách nebo v oblasti médií.

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč na magisterském stupni možnost věnovat hlavní část studia (80 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (40 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia magisterský navazující na bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 2 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Mediteránní studia? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.