Instagram  |  Facebook  |  YouTube  |  20. 3. 2024, 13:31

Připrav se na přijímačky!

Už jen chvíli a je to tu! Nervozita kolem výsledku přijímacích zkoušek na tvoji vysněnou fakultu stoupá a ty stále ještě sedíš ve středoškolské lavici. Ale nic se neděje – dvakrát se zhluboka nadechni a vydechni. Hotovo? A teď se spolu podíváme na to, jak přijímačkami zdárně proplout.

Jak už asi víš, pro přijetí na Ekonomicko-správní fakultu musíš úspěšně složit test studijních předpokladů (TSP) a letos jsi dokonce získal/a možnost absolvovat až 2 pokusy testu. Ať už tě čeká první nebo druhý termín zkoušky, následující tipy by ti u ní mohly pomoct.

První podmínkou pro úspěšné složení TSP je dostavit se ve vybraný termín včas na místo, kde se test koná (viz tvoje e-přihláška). Klidně si před tím dej dobrou kávu nebo malou sladkost, ať se cítíš v pohodě. Pak pokračuj do místnosti, kde se bude konat zkouška.

Test se skládá v elektronické podobě na tabletu, ale dostaneš k němu i papír na pomocné výpočty nebo poznámky. Test má celkem 3 dimenze a má odhalit tvoje numericko-analytické myšlení, kritické myšlení a uvažování v angličtině. Každá dimenze obsahuje 15 otázek a má samostatný časový limit. U každé otázky v testu budeš mít na výběr mezi 5 možnostmi, správně je vždy jen jedna. A jak jednotlivé dimenze vypadají? Projdi si e-learningový kurz k TSP.

To jsou základní informace k TSP, ale podělím se s tebou i o své vlastní zkušenosti. Důležité je dobře se seznámit se strukturou testu a zaměřit se na oblasti, které ti nejdou podle tvých přestav. Vyhledej si co nejvíc podobných cvičení na internetu. Čas si změř až poté, co se s testem důkladně seznámíš. Ušetří ti to zbytečný stres. Jestli jsi fanoušek time-managementu, nezapomeň si kromě úkolů, které si chceš prostudovat, naplánovat i čas na odpočinek. Je důležité, abys v tomto náročném období příprav na maturitu a současně přijímací zkoušky nepodcenil/a dostatek a dobrou kvalitu spánku. Díky tomu budeš soustředěný/á nejen na učení, ale hlavně budeš v pohodě v den D, kdy půjdeš psát test.

Je pravda, že přijímačky jsou náročně koncipované, ale jejich tvůrci dobře znají schopnosti středoškoláků. Tak se nenechej vystrašit a překonej první překážku, která ti stojí v cestě. Ani já jsem si úplně nevěřil a o to víc se teď těším z toho, co mi studium na ECON MUNI nabízí. A pokud bys ztrácel/a motivaci k učení, tak moje poslední rada zní: Don't worry, be happy! A zpívej si ji dokola, dokud tomu neuvěříš.

Tak brzy ahoj u nás!

Tvůj budoucí spolužák
Miro

Přečti si:

Přijímačky – jaké jsou a jak na ně vyzrát  Externí odkaz

Jaké předměty tě na ECON MUNI čekají?  Externí odkaz

ECON MUNI zavede změnu bakalářských zkoušek  Externí odkaz

© 2024
Masarykova univerzita

Instagram     Facebook     Youtube     LinkedIn     Twitter