Výběrové šetření k problematice organizace cestovního ruchu

Projekt byl řešen v rámci specifického výzkumu ESF MU v roce 2006.

Šetření bylo zaměřeno na organizaci cestovního ruchu na území jižní Moravy, resp. Jihomoravského kraje. Osloveny byly významné obce a města z hlediska cestovního ruchu, které se měly vyjádřit k rozvoji cestovního ruchu na svém území a ke spolupráci v otázkách cestovního ruchu.

Cílem projektu tak bylo získat ucelený přehled o současné situaci týkající se organizace cestovního ruchu, resp. spolupráce obcí (měst) s jednotlivými partnery v oblasti cestovního ruchu na území Jihomoravského kraje.

Dokument PDF ke stažení zde.

Návrh nové rajonizace cestovního ruchu ČR

Projekt WB-08-04 řešený v rámci programu WB – Výzkum pro potřeby regionů MMR (2004–2006).

Výsledkem projektu je komplexní pojetí problematiky cestovního ruchu a rekreace v České republice, kdy výchozím bodem je analytická část, která se opírá o hodnocení přírodního a kulturně-historického potenciálu, turistické infrastruktury, návštěvnosti a ekonomického významu cestovního ruchu. Určitým mezičlánkem je rozbor přístupů k organizaci a řízení cestovního ruchu.

Navazující syntetická část studie pak klade důraz na formy (příp. druhy) cestovního ruchu a typologii středisek.

Všechny tyto výstupy, spolu se základními krajinnými typy (horská krajina, venkovská krajina apod.), jsou vzájemně provázány tak, že umožňují sestavení vlastní rajonizace cestovního ruchu v ČR, a to na bázi typově shodných (resp. specifických), plošných a bodových prvků cestovního ruchu.

Zjištěná územní specifika se promítají nejen v návrhu nové rajonizace ČR, ale také v podrobném profilu jednotlivých krajů ČR.

Dokument PDF ke stažení zde.

Metody pro tvorbu strategických a programových dokumentů cestovního ruchu

Projekt WA-312-05-Z07 řešený v rámci programu WA - Výzkum pro potřeby státní správy MMR (2005–2006).

Výstupem projektu jsou metody a přístupy, resp. doporučení pro tvorbu strategických a programových dokumentů cestovního ruchu vytvářených či v budoucnu aktualizovaných v České republice.

Na základě důkladného rozboru českých regionálních (i národních) strategických a programových dokumentů cestovního ruchu a analýzy programových a strategických dokumentů vybraných zemí světa byl navržen přístup (postup prací na) k tvorbě a aktualizaci dokumentů tohoto typu, přičemž byl kladen důraz na regionální úroveň.

Dále byly navrženy přístupy a konkrétní srovnávací metody pro analýzu a hodnocení rozhodujících prvků nabídky cestovního ruchu, tj. analýza a hodnocení lokalizačních a realizačních předpokladů, a rozhodujících prvků poptávky cestovního ruchu, tj. analýza a hodnocení selektivních předpokladů, včetně jejich skladebnosti na různé prostorové úrovni.

Neopomenutelnou součástí výstupu projektu jsou indikátory/deskriptory hodnotící stav (vývoj) cestovního ruchu v daném území.

Dokument PDF ke stažení zde.

Atlas cestovního ruchu České republiky

Projekt byl realizován za podpory MMR v roce 2006.

Publikace se snaží na 157 stranách podat čtenáři ucelený pohled na problematiku cestovního ruchu v České republice. Obsahem Atlasu je 63 tématickým mapovým listům, které jsou přehledně uspořádány do 8 bloků a jsou doprovázeny textem.

První blok je zaměřen na potenciál a předpoklady cestovního ruchu, tj. přírodní a kulturně-historické předpoklady, které jsou doplněny ekonomickým významem cestovního ruchu (podnikatelská aktivita a zaměstnanost v cestovním ruchu).

Následující dva bloky přibližují realizační předpoklady cestovního ruchu. Blok B je zaměřen na ubytovací kapacity a statistiky hostů v hromadných ubytovacích zařízení, jehož nedílnou součástí je i mapa zachycující fenomenální jev cestovního ruchu, který je pro Českou republiku charakteristický, a to chataření a chalupaření. Blok C je zaměřen na sportovně-rekreační a dopravní infrastrukturu, kde je poměrně velká část věnována kapacitě a vybavenosti lyžařských středisek v českých a moravských horách.

Čtvrtý blok poukazuje na vybrané druhy cestovního ruchu v České republice. Zmapováno je lázeňství, vinařská turistika, letní a zimní rekreace, veletržní a kongresový cestovní ruchu. Blok uzavírá mapa funkční typologie středisek cestovního ruchu v České republice.

Součástí atlasu je také blok věnovaný turistické regionalizaci a rajonizaci, což je problematika, které se podrobněji věnoval kolektiv autorů ve výzkumném projektu Ministerstva pro místní rozvoj „Návrh nové rajonizace cestovního ruchu ČR“. Prezentovány jsou nejen marketingové turistické regiony, ale i regiony vymezené na geografickém základě vycházející z využití území.

Vzhledem k tomu, že předchozí bloky A, B a C se orientovaly na nabídku cestovního ruchu, blok F využívá zdrojů z CzechTourism a graficky demonstruje analýzu turistické poptávky v podobě profilu domácího a zahraničního návštěvníka a jeho spokojenosti se službami a vybaveností.

Z regionálního hlediska je přínosný blok G: Profily krajů ČR, jehož mapové listy zachycují možnosti rozvoje cestovního ruchu a přehled potenciálu cestovního ruchu v jednotlivých krajích. Podstatou této části atlasu je průnik rajonizace cestovního ruchu s typologií středisek cestovního ruchu v daném kraji.

Poslední blok H přináší mezinárodní srovnání v rámci Evropy, která zobrazují mezinárodní příjezdy, příjmy a výdaje z cestovního ruchu a v neposlední řadě mezinárodní turistické proudy.

Publikace je k dispozici na České centrále cestovního ruchu – CzechTourism.
Veřejně přístupná je publikace v Národní knihovně ČR (Praha), Moravské zemské knihovně (Brno) a ve Vědecké knihovně v Olomouci.

Výběrové šetření k problematice uplatnění destinačního managementu a marketingu na území JMK

Projekt byl řešen v rámci specifického výzkumu ESF MU v roce 2004.

Šetření bylo zaměřeno na významné aktéry cestovního ruchu na území jižní Moravy. Osloveni byly jak organizace veřejného sektoru (městské a obecní úřady, turistická informační centra), tak soukromého sektoru (hoteliéři).

Cílem projektu bylo zjistit názory aktérů cestovního ruchu na současný stav, resp. budoucnost, destinačního managementu v regionu, možnosti jeho ustanovení (vzniku) a také zjistit názor na roli samotných aktérů v systému destinačního managementu.

Dokument PDF ke stažení zde.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.